27-01-10

Léonard

Léonard vergelijkt homoseksualiteit met anorexia

De nieuwe aartsbisschop André Léonard heeft tijdens de uitzending 'Controverse' op de Franstalige zender RTL-TVI homoseksualiteit vergeleken met anorexia.

Monseigneur Léonard werd tijdens het programma aan de tand gevoeld over het thema, waarover hij in het verleden al enkele omstreden uitspraken deed. Léonard stelde dat hij zelden over het onderwerp spreekt, tenzij men hem ertoe dwingt of erover vragen stelt.
 
Anorexia
Hij herhaalde dat hij zich veeleer uitsprak over een houding dan over personen, maar maakte een vergelijking tussen zijn visie op homoseksualiteit en anorexia. "Ik ga een vergelijking maken: anorexia is een ontwikkeling die niet te rijmen valt met eetlust, maar ik zou nooit zeggen dat anorexiapatiënten abnormaal zijn", luidde het.
 
"Schandalig"
Nationaal voorzitter Philippe Grolet van het Centre d'action laïque (CAL) is allerminst te spreken over de uitspraken, en noemt ze schandalig. Volgens hem heeft de monseigneur geïnsinueerd dat homoseksualiteit een ziekte is. (belga/sam)

bron van deze tekst: HLN.be

ik snap niet dat er zoveel drukte gemaakt wordt over deze schijnheilighaard. hij is de perfecte persoon voor die job, hij symboliseerd perfect het gedachtengoed, het gedrag, de moraal, het ideaal van de kahtolieke kerk. ik heb kompleet geen probleem met deze gast, wij zijn tenslotte oud genoeg om (en andere kerkelijk gelul) hem te volgen of juist niet. wij europeanen zijn toch reeds al vrij gevochten van dergelijke individuen? niet? laat hem toch zeveren, hij kan toch niks doen tegen het menselijk verstand, iedereen is toch verstandig genoeg om te weten dat katholieke zeveraars geen invloed meer zouden mogen hebben in het werkelijke goede dagdagelijks gedrag van echte mensen die weten dat men geen virtuele hoogheid nodig heeft om zelf te weten hoe men als een goed mens kan leven. tenslotte heeft ook zelfs hij het recht van een eigen mening. één ding is zeker: die persoon is de ideale kanditaat, hij zal veel debatten ontketenen waardoor men dan uiteindelijk zal inzien dat geloof dikke zever is en vooral maar diend om de macht naar zich toe te trekken. ik hoop dat hij zal verkozen worden, echt waar, kan enkel maar goed doen voor vrijzinnigen, maar wie weet, ook voor gelovigen :-)

12:34 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

nog een beetje sporen van fanatieke kletspraat watje maar het lijkt er op dat het de goede richting uit gaat met jou. Het idee achter je uiteenzetting spreekt me wel aan .

Gepost door: Duvel | 27-01-10

Reageren op dit commentaar

@watje Een beetje ongebruikelijk watje maar ik had graag je mening gekend over het kunstwerk Rolex Gate.
Het is een kunstwerk dat gemaakt werd n.a.v. de herdekking van de bevrijding van Auschwitz door Marco Evaristi. Het kunstwerk is van goud afkomstig van gouden tanden van joden die in het kamp zijn omgebracht.
Je kan natuulrijk zeggen , maak je eigen blog Duvel en vraag zoiets daar en je hebt nog gelijk ook.
Maar ik heb geen blog en wil er geen. Misschien maak jij er beter een postje over.
Ik weet dat over dergelijke zaken zeker een interessante mening hebt en dat je het kamp bezocht hebt. Vandaar mijn vraag

Gepost door: Duvel | 27-01-10

Reageren op dit commentaar

Drukte Dag Watje. Ik zal een beetje advocaat van de duivel komen spelen! Je begint je tekst met de zeer eigenaardige vaststelling dat je niet snapt waarom er zoveel drukte om die gast gemaakt wordt. Maar ... je maakt er wel een postje over waarin je je er druk over maakt! als het je geen fluit kon schelen, dan je er zeker geen post over gemaakt!

De bemerking van Duvel is het bestuderen waard. Hoever kan je gaan in "kunst"? Ik ga daar ook nog even nadenken.

Nog een prettige dag verder.

Gepost door: Vrijdenker | 27-01-10

Reageren op dit commentaar

@vrijdenker ik maak mij er niet druk om, maar heb enkel gemerkt dat de media, of eerder via de media sommige mensen zich er druk in maken waarvan ik sommigen wel begrijp dat ze zich druk in maken, het zijn meestal mensen (gelovigen denk ik toch) die desondanks de kerkelijke leer toch nog willen blijven geloven in een supermacht (al is het virtueel), maar toch het kerkelijke gezagsorgaan willen duidelijk maken dat men beter met de tijd mee gaat en mmmm wie weet een derde testament zou maken aangepast aan onze tijd. (ook al vind ik dat schijnheiligheid).
waarom die post? niet om die gast op zich. ook hij laat zijn mening beïnvloeden door enkel het schrift of het idee van het schrift waarvan zij denken te weten wat het ook zou kunnen betekenen (interpretaties van de bijbel blijft oneindig), met andere woorden, het is niet zijn eigen mening die hij verteld, maar de mening van de kerkelijke leer die hij heeft geleerd en in gelooft. dat bedoel ik dan met hetgeen dat hij nu in deze tijd geen enkele macht meer heeft op het echte menselijke verstand.
over kunst? kan ik ook heel ver in gaan, net zoals alles voor de wetenschap, hoe ver kunnen we gaan, spijts voor velen, maar hoe dan ook, onze wetenschap op het klinische niveau is voor een heel groot deel te danken aan de wandaden van de concentratiekampen tijdens Hitler in de tweede wereldoorlog. wie dit niet gelooft, ga dan maar eens kijken in Mauthausen in Oostenrijk. een voorbeeld: al onze hartoperaties kennen hun eerste oorsprong in het concentratiekamp door allerlei testen uit te voeren op Joden en Zigeuners. ga er eens kijken en ge zult het zien. is dit goed te praten? nee, zeker niet.

Gepost door: watje | 28-01-10

Reageren op dit commentaar

@ duvel eerst en vooral wil ik al opmerken: nee, ik zou het niet gezegd hebben om een eigen blog te maken, ik zag de vraag anders.
de naam Rolex Gate is mij compleet onbekend alsook Marco Evarist. (Mauthausen is voor mij zeer lang geleden dat ik het heb opgezocht, maar ik ben er zeker van dat ik terug ga, Auschwitz is nog niet zolang geleden, maar ik veronderstel dat ge Birkenau bedoeld, want die was veel vreselijker en dat was het eigenlijke kamp van Auschwitz. ik heb trouwens beide kampen bezocht.). misschien door een te korte tijd heb ik het over het hoofd gezien wat betreft die kunstenaar met zijn kunst. het verhaal over het goud van die overledenen klinkt mij ergens bekend in de oren. inderdaad, ik kan er misschien beter een kort postje van maken, al is het dan maar om in de running te blijven met mijn blog wereldje :-)

Gepost door: watje | 28-01-10

Reageren op dit commentaar

Het feit dat er moord en brand wordt geroepen over zijn uitspraken heeft niet zozeer te maken met zijn invloed hier. Natuurlijk kunnen we dit enorm relativeren want de kerk heeft in België nog maar heel weinig macht. En ik geef toe dat ik daar niet rouwig om ben. Het gaat echter om het signaal dat er zo wordt gegeven naar het buitenland toe en naar landen waar de mensen de kerk nog niet van zich hebben afgeschud.

Gepost door: Carmen | 28-01-10

Reageren op dit commentaar

Tja, die thema's zullen wel gevoelig liggen, het katholiek geloof op zich niet.

Gepost door: Wopi | 28-01-10

Reageren op dit commentaar

antropologie waar ik hem hoorde naar verwijzen was antroplogie of gedragswetenschappen. Beide vormen hebben inderdaad met gedrag te maken.

Je kan stellen dat beiden een vorm van thanatus of doodsdrift inhoud. Voortplanting en voedsel de basiselementen om te blijven leven of verder te leven. In die zin kun je wel enkele gelijkenissen vinden, omdat het tegen de natuur ingaat. Maar uiteraard is hier niet alles mee gezegd.

Ik hoorde Annemie Struyf die de serie "godsdiensten" heeft gemaakt zeggen dat het onterecht was dat er zo op hem werd gereageerd omdat in verschillende andere godsdiensten homo's nog zouden moeten gedood worden.

De vraag die ik me hier dan bij stel is of de teksten hieromtrent niet foutief begrepen werden of uit de werkelijke context gehaald. Men niet bedoelde dat het vanuit de natuurlijke biologische zin, zelfmoord was omdat er geen voortplanting was.

Gepost door: life angel | 01-02-10

Reageren op dit commentaar

@Life angel Wat je schrijft is een typisch voorbeeld van vakjes denken. Je kan alles op 100 en 1 manieren interpreteren maar mijnheer Leonard wilde met zijn voorbeeld , want dat was het, zijn standpunt verduidelijken. En dat standpunt was duidelijk niet erg homovriendelijk. Bovendien is anorexia een ziekte en homofilie niet maar dat neemt niet iedereen aan

Gepost door: Duvel | 02-02-10

Reageren op dit commentaar

sorry duvel wat jij schrijft is eerder in vakjes denken mijns insziens...ik was aan het filosoferen en terug naar de basis - oertijd - evolutie - vanuit visie overleven
eten - voortplanten - hoe het ontstaan is in de eenvoud en niet in de complexiteit van het heden

dat een priester het moeilijk heeft met homofilie lijkt me enigszins vrij voor de hand liggend
zijn ze misschien bang om te reflecteren, zichzelf in vraag te stellen. Want net als de homoseksuelen (in de strikte zin, want nu heb je al meerdere mogelijkheden) zorgen geen van beiden voor de voortplanting. Ergens vind ik het vrij logisch, vanuit hun afstand nemen van een voortplanting zij het hiermee moeilijker hebben.

Uiteraard zijn er grote verschillen en gaat de eenvoudige verglijking niet op.

Wat ik wel altijd raar gevonden heb is dan het gegeven dat juist zij die zich onthielden, steeds van de daken schreeuwden dat je moest voortplanten. Reeds op de stoep stonden van een getrouwd koppel als er het jaar nadien nog geen kind geboren was. Raar hé. Waarom? Welke verschillende mogelijkheden....drijfveren?

Gepost door: life angel | 03-02-10

Reageren op dit commentaar

@Life Angel Het gaat over het standpunt van de nieuwe aartsbisschop en de invloed daarvan op onze huidge cultuur en maatschappij op de mensen waar hij het over heeft. Niet over Uw filosofische overwegingen over homofilie en celibaat in tegenstrijd met leven, voortplanten of evolutie. Zoals ik al zei kan je zijn woorden vanuit tientallen invalshoeken interpreteren en kan je er oneindig over door leuteren maar daar hebben de mensen en het resterend hoopje rk gelovigen geen boodschap aan.
Zo kun vanuit je "bedenkingen"opnieuw beginnen of homofilie nu al dan niet een ziekte is.
Over evolutie en voortplanten. niets is zo zeker dan de dood, ook voor onze planeet. en zonnestelsel. Onstaan er nog steeds nieuwe zonnestesels? Deint het heelal steeds verder uit om daarna herleid te worden tot een zwart gat ? Zwrat gat? Kijk nu zijn we terug bij homofilie. De kring is rond.

Gepost door: Duvel | 03-02-10

Reageren op dit commentaar

ik ken mijnheer Leonard te weinig en heb te weinig over deze heisa gehoord om hier echt oordelen te gaan vellen alvorens hij de kans krijgt om zich als kardinaal te bewijzen. Ook hij bezit slechts een beperkte kennis en woorden kunnen snel uit hun context gehaald worden. Ook hij kan nog steeds leren en tot nieuwe kennis en inzichten komen.

Gepost door: life angel | 05-02-10

Reageren op dit commentaar

@duvel ik begrijp je visie of gevoel niet echt met betrekking van het kunstwerk gemaakt van de gouden tanden.

Gouden tanden behoren niet echt tot levend materiaal van de mens. Het kunstwerk symboliseert dan enkel de vele slachtoffers die er moeten gevallen zijn, dat men er dat kunstwerk van kan maken.

Ben je tegen het maken van dergelijke kunstwerken?

Gepost door: life angel | 05-02-10

Reageren op dit commentaar

@ Life Angel Ik geef helemaal geen visie of gevoel over dat kunstwerk.
Ik vraag wat watje er van vindt .
Nee, ik ben niet tegen het maken van dergelijke "kunst"werken

Gepost door: Duvel | 05-02-10

Reageren op dit commentaar

@duvel bedankt voor je antwoord

Gepost door: life angel | 05-02-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.