28-11-08

de waarheid? wat gebeurt er met ons als we sterven?

Wat gebeurt er met ons als we sterven?

Vanwaar deze vraag? De meeste religies leren dat iets binnen in ons na de verder leeft. Sommige beweren dat de doden ons kwaad kunnen doen of dat God slechte mensen straft door hen te veroordelen tot eeuwige pijniging in een hel.

Wat leert de bijbel? Bij de dood houden mensen op te bestaan. “de doden…zijn zich van helemaal niets bewust”, zegt Prediker 9:5. Omdat de doden niets kunnen weten, voelen of ervaren, kunnen ze de levenden geen kwaad doen, en hen ook niet helpen. – Psalm 146:3,4.

Zie ook Genesis 3:19 en Prediker 9:6,10.

Om eerlijk de waarheid te zeggen had ik hier op deze vraag veel meer van verwacht als antwoord dan wat ze hier maar te vermelden hebben. De meeste religies zouden ons leren dat er leven is na de dood, of laten we zeggen dat er iets is na de dood, zelf denk ik dat elke religie er zo over denkt, de ene denkt aan het hiernamaals in de hemel, de andere het hiernamaals op aarde als een ander wezen, lap, stel eens voor dat ge na uw dood terug komt als een eendagsvlieg, ge zijt al na één dag direct dood. Sommigen beweren dat de doden kwaad kunnen doen, bedoelt de schrijver sommige mensen, of sommige religies, nu in deze context bedoelt hij onvertwijfeld religies, mijn eerste gedacht ging naar poltergeist, maar dat heeft niks met religie te maken. Natuurlijk kunnen de doden ons geen kwaad doen, ze zijn er niet meer, er is niks meer na de dood tenzij tijdens ons leven onze beangstigde fantasie dat er iets zou zijn na de dood. Deze fantasie kan leiden naar een onbewuste gewaarwording dat men begint te hallucineren en wel degelijk begint te geloven dat er iets is, dat de doden u kunnen zien, dat god u kan zien, dat ge een engelbewaarder hebt, dat er een wraakengel of een poltergeist is die u de rekening gaat presenteren, een dode kennis of familielid die U een hint geeft voor gevaren of aan te tonen dat hij niet in rust is gestorven, weet ik veel wat nog allemaal. mmm ik zou terug willen komen als een poltergeist, lol verzekerd, verdomme ik zou er ne hoop gaan kloten. Maar goed, zoals elk dogma moet ge er niet te veel vragen bij stellen, maar gewoon geloven. Maar gaan beweren dat god slechte mensen straft door ze naar de hel te sturen, mmmm ok, de pastoors vertelden dat wel, maar god is vergevingsgezind hé, de zonden worden wel vergeven, hij heeft er toch zijn zoon voor laten ophangen. Ik ben er zelfs zeker van dat god zo groothartig en vergevingsgezind is dat Hitler zelfs bij hem vertoeft, uw zonden zijn vergeven, pffff wat met zijn slachtoffers in de hemel? Of zorgt god in de hemel ervoor dat men gescheiden is in de hemel, dat men elkaar niet kan zien??? Dat plots iedereen geen verleden meer heeft en er alleen nog maar liefde is? Zorgt god ervoor dat verkrachters zijn slachtoffers niet te zien zal krijgen? Of zijn verkrachters juist welkom, ga en vermenigvuldig u. nee, nee, god pijnigt enkel zijn zoon, nooit de ex-mensen. Voila, gelukkig wordt hier door de jehova’s de waarheid verteld. De doden zijn zich van helemaal niks bewust –uiteraard, dat weet iedereen- ze kunnen geen levenden helpen, niet ambeteren,  maar waarom een tussenstap als levende op aarde dan om later in de hemel geen reet te herinneren, niks te weten, niks te voelen, geen bewustzijn ervaren? als dat geen zware straf is, of bedoelt ge een soort van complete zuivering? Mmm niks kunnen voelen? Is de hemel dan toch niet zo liefdevol? Wanneer uw ziel compleet wordt gezuiverd, gewist, is het dan nog die persoon?

08:25 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Volgens mij is er geen hemel, hel noch vagevuur.
De geest en de ziel bestaan dus ook niet.
Wij hebben alleen maar hersenen die fuctioneren om te leven en te ervaren tot we ons hoofdje erbij neerleggen.
Maar...
Elk mens heeft z'n eigen relegie die hem geruststeld in wat er na z'n dood nog komt. Welke relegie hangt van land tot land af. Mensen hebben eigenlijk een houvast nodig voor het 'later'. Degenen die geen houvast hebben lopen een beetje verloren...zijn te realistisch op dat vlak (zoals ik) en zeggen dat het leven gewoon stopt na de dood. Ik moet eerlijk bekennen dat, mensen die geloven in een hemel, ik een beetje jaloers op ben. Zij zullen zich eerder berusten in het feit dat hun tijd is gekomen. Voor hen bestaat er een hemel en stopt het leven op aarde niet.

groetjes

Gepost door: maike | 28-11-08

Reageren op dit commentaar

oeps religie moet dat zijn!

Gepost door: maike | 28-11-08

Reageren op dit commentaar

Reden Waarom zijn wij hier ;is een vraag die men zich stelt als wij ervan overtuigd zijn dat er na het leven niets meer is .
Waarom al die ervaringen als het niets opbrengt .
Kan je evengoed in de hemel zitten zonder verleden .

Het zijn allemaal overtuigingen gebaseerd op niets .
Als je dood bent zal je het pas weten .
Of net niet, als er toch niets is .

Gepost door: Siberx | 29-11-08

Reageren op dit commentaar

Gezever Een "leven" na de dood. Wat een gezever! Als je dood bent, rot je weg. punt uit. point final.

Als je een kaars uitblaast ... waar is die vlam ? Bestaat ze nog na het uitblazen ?

Als je mier, worm, slak, ... doodtrapt ...

Gepost door: Vrijdenker | 30-11-08

Reageren op dit commentaar

Leven na de dood, ik vrees ervoor (maar ik ben dan ook nog nooit dood geweest hé), hoewel er toch wel enkele mensen en dieren zijn die ik graag nog een keertje zou terugzien.
Ik denk dat geloof 2 redenen heeft: enerzijds de angst voor de dood en anderzijds was het een goed middeltje om mensen onder de duim te houden. Wat ik vaststel is dat zij die godsdienst prediken zich vaak zelf niet aan hun regeltjes houden, die zijn er blijkbaar alleen voor de anderen.

Gepost door: Nadia | 30-11-08

Reageren op dit commentaar

Iedereen die zegt dat er leven is na de dood is een zeveraar. Iedereen die zegt dat er niets is na de dood is ook een zeveraar. Waarmee niet gezegd dat iedereen een zeveraar is. Maar jij watje, jij bent er als het over dergelijke onderwerpen gaat wel één.

Gepost door: Duvel | 01-12-08

Reageren op dit commentaar

mislukte pastoor, als ge harder zoop stelde ge u niet zo een idiote vragen LOL

Gepost door: lucy | 05-12-08

Reageren op dit commentaar

In Vino Veritas

Gepost door: lucy | 05-12-08

Reageren op dit commentaar

Wanneer komt ge nu bij Loesje eten? hihihi

Gepost door: lucy | 05-12-08

Reageren op dit commentaar

Ik kom je een fijne week toewensen. Je blogt niet veel meer?
groetjes

Gepost door: maike | 08-12-08

Reageren op dit commentaar

Als ik dit lees haden Marx egeloon Lenin gelijk, ook op het gebied van geloof toch. geloof is een zoethoudertje. geloof wil eigenlijk zeggen: adns naar onze pijpen en we doen u een loze belofte. Het wordt allen maar erger als we beginnen te spreken van georganiseerd geloof... een kerk of een secte. Die zijn gewoon uit op macht, op zoek naar simpele zielen (oei zijn er dan toch zielen :-)) die het vuile werk voor hun opknappen en zij gaan gaan met het geld en de roem lopen. religion sucks!

Gepost door: grote boze wolf | 13-12-08

Reageren op dit commentaar

ongelooflijk kom ik nog eens een blogronde doen en zie ik dat duvel nog altijd geen eigen leven heeft...feitelijk moesten we hem in een kastje zetten met daarboven een opschrift in de zin van "hier is de grootste sissy aller tijden" .......:-) als er ooit nog ne keer een reunie komt nodigen we hem zeker uit om hem in het midden te zetten van de zaal...(misschien moet zijn mama wel meekomen om hem de weg te wijzen :-)))

Gepost door: anima negra | 15-12-08

Reageren op dit commentaar

@ anima tralala Heeft Uw moeke Uw reactieluikje weg gedaan.
omdat je problemen hebt met kritiek op uwe zever.
Dan kom je maar elders Uw kakske doen op een ander z'n blog. Heel flink en watje zal heel blij zijn met je reactie op zijn betreffende postje.
Reunie ? Reunie van wat ? Er is nog geen "unie" en jij het het al over reunie organiseren. Het typeert je.

Gepost door: Duvel | 15-12-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.