08-11-07

ontwijkende persoonlijkheidsstoornis I

Mijn raakpunten en opmerkingen op deze tekst over de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

herkenning

Hoewel veel mensen verlegenheid kennen en zich ook in vreemde situaties onzeker kunnen voelen is het moeilijk voorstelbaar hoe het moet zijn wanneer je dat voortdurend hebt. Mensen met een echte ontwijkende persoonlijkheidsstoornis krijg je niet vaak te zien.

Wanneer het een familielid betreft of iemand die je van school of studie kent dan valt op dat diegene nooit mee op stap gaat. Leuk iets nieuws ondernemen, op avontuur uitgaan, een praatje met iemand aanknopen, dat is allemaal niets voor iemand met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis.

Watje: Het eerste raakpunt al moeten we toch het een en ander relativeren hé, ik zal niet rap mee gaan om op stap te gaan, zeker in het verleden was dat zo het geval. Ik zal inderdaad niet rap iets nieuws ondernemen, op avontuur gaan (al zou ik het wel willen), vroeger zou ik al zeker helemaal geen gesprek aanknopen, ook dat is een raakpunt, nu al iets gemakkelijker afhankelijk de situatie.

Nogmaals: het zal niet gauw gebeuren dat je zo iemand echt goed leert kennen. Het erge is dat je waarschijnlijk al lang hebt afgehaakt.

Die zegt toch altijd nee, dat is een saaie. Wanneer je merkt dat je niet zo'n zin meer hebt om een bepaald iemand mee te vragen, altijd dat onzekere gedoe, dan heb je misschien te maken met iemand met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Wanneer het je lukt om toch nader tot zo iemand te komen dan merk je dat iemands persoonlijkheidsstoornis niets te maken heeft met aardig of niet aardig.

Watje: Ook hier heb ik raakpunten die ik herken, ik ben inderdaad een saaie. Of ik een aardig iemand ben of niet laat ik in het midden, dat laat ik over aan de irl’s. waarom irl’s? is toch anders als virtuelen.

De overgevoeligheid die mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben voor de ongemakkelijke gevoelens die we allemaal kennen, maakt hen vreemd genoeg juist tot moeilijke mensen in de omgang. Het kan als eigenzinnig en dwingend ervaren worden wanneer iemand telkens maar zegt nergens aan mee te willen doen of nergens zin in te hebben. Wanneer het iemand betreft die vrij ver van je staat, een oppervlakkige kennis, dan hoef je daar niet veel zorgen over te hebben. De persoon zal zijn persoonlijkheidsstoornis eer aandoen en je ontwijken. In de omgang met naaste familieleden, goede vrienden of geliefden neem je daar niet graag genoegen mee.

Watje: zelf heb ik het niet gemerkt in het verleden, maar nu moet ik toegeven dat ik misschien wel wat overgevoelig ben al is het uiterlijk niet te merken, of toch niet voor de buitenwereld, althans niet bij de irl mensen. Of ik moeilijk ben in de omgang met anderen laat ik hier ook in het midden, moeten anderen maarover  oordelen, zelf vind ik van niet, kan wel zijn dat het in het verleden zo was. wat wel klopt is dat ik inderdaad nergens aan mee wil doen, geen zin ergens in heb, al is het wel wat verminderd. In mijn ogen kwestie van interesses. Het klopt ook wat betreft "alle eer aan doen" dat ik het  liever heb dat ze mij niks vragen, dan hoef ik ook geen nee te zeggen en zal ze ontwijken. Wat mijn geliefden en goede vrienden betreft, hihihi, dat is mijn geluk geweest, daar hoef ik mij geen zorgen over te maken, die heb ik niet (heb wel familie, maar is maar familie, meer niet) 

Sommige mensen voelen zich bijzonder aangetrokken tot deze schuchtere mensen. Het zijn de stille wateren die diepe gronden doen vermoeden. En als de fantasie over diepe gronden heeft postgevat dan kan een ontdekkingstocht beginnen naar de persoon achter de stille en ontwijkende verschijning. Het kan bij iemand met een ontwijkende persoonlijkheid wel eens lang kunnen duren voordat je er achter bent dat het stille water toevallig een ondiep plasje was, maar gelukkig kan die ontdekkingstocht ook heel mooi zijn en tot goede relaties leiden.

Watje: zoals hier beschreven, zelf denk ik dat ik helemaal geen diepe grond heb, het is maar een “vermoeden” van anderen. Schuchter ben ik, zelfs vrij erg. Mmm over de rest van de tekst laat ik in het midden, heb er niks over te vertellen. Afhankelijk met wat men bedoelt een relatie hé.

 

Commentaren

Hallo Watje, ik ken je niet persoonlijk. Ik las al veel reacties van jou bij anderen. Eén ding weet ik zeker. Je bent een goed mens !
p.s. Ik ben nog niet verhuisd. Ik had nood aan rust.

Gepost door: Joke | 08-11-07

Reageren op dit commentaar

@Joke geniet van uw rust dan. pfff wat is een goed mens hé? zelf beschouw ik mij niet als dusdanig, maar goed.

Gepost door: watje | 08-11-07

Reageren op dit commentaar

Je hebt gelijk en ik heb er al van gehoord dat men dat experiment heeft uitgevoerd. Ik zal in de toekomst op mijn log nog een aantal van die zaken aanhalen om aan te tonen hoe er met de consument wordt gespeeld. Greetz mooie blog btw en leuke muziek:)

Gepost door: Marnick | 08-11-07

Reageren op dit commentaar

Het experiment werd, als ik mij niet vergis, uitgevoerd met een reclame van coca cola. Maar maakt niet uit of het zelfde voor hebben, het gaat om het zelfe effect:) en we besluiten daar uit dat mensen zo makkelijk te beïnvloeden zijn zonder dat ze het zelf doorhebben. Dagelijks gebeuren er van deze zaken, die niet strafbaar zijn, maar de consument heeft ze niet door en denkt voor zichzelf te beslissen wat hij koopt:) Dat is de pracht van reclame:) greetz

Gepost door: Marnick | 08-11-07

Reageren op dit commentaar

@Marnick zou kunnen, het is voor mij te lang geleden toen ik het heb gezien, en coca cola heeft geld genoeg om zoiets te doen, het is te zeggen om een reclamebureau te kunnen betalen die wel heeeeeeeeeeeel ver gaan.

Gepost door: watje | 08-11-07

Reageren op dit commentaar

Hmmm, het mysterie 'Watje'. Hihi, ik kan me er wel enigszins een voorstelling van maken. Grote kans dat je (net als de rest van ons) gewoon MENS bent! En of je dan extrovert of introvert, open of gesloten bent doet niets af aan je mens-zijn.

Gepost door: Nantie | 08-11-07

Reageren op dit commentaar

hooie Watje niets van aan
je bent gewoon menselijk he
en soms behoorlijk lief ;-)
zonnekes !

Gepost door: Sunny-Kay | 09-11-07

Reageren op dit commentaar

conclusies hallo watje inderdaad oppassen met zelf conclusies te trekken hoor en jezelf een etiket te gaan opkleven. Een mens bestaat uit verschillende stukjes en heeft overl wel een raakpunt. Niet te snel denken dat er ook iets mis is. Vraag tien mensen hoe zij een bepaalde tekst ervaren en je krijgt tien verschillende antwoorden.
knuf

Gepost door: life angel | 11-11-07

Reageren op dit commentaar

hey life angel ik heb nog geen conclusie getrokken hé, heb enkel een paar raakpunten aangetoond, de conclusie zal ik op het eind wel vertellen:-) (met de nodige dosis relativering)

Gepost door: watje | 12-11-07

Reageren op dit commentaar

Hey Watje Ik hebeven deze tekst gelezen. Wat een boterham. Een mens vindt altijd overlappen in een persoonlijkheidstype: maar t'is nooit zwart of wit hé. Er zijn zoveel nuances.
Als ik wat minder reageer, t'is omdat ik het niet goed kan lezen of het te vermoeiend is voor de ogen. Anyway no problem hoor.

Gepost door: ambereyes | 12-11-07

Reageren op dit commentaar

@ Amber hey, ik heb er alle begrip voor hoor, trouwens je bent niet verplicht te reageren hé:-)

Gepost door: watje | 12-11-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.