01-11-07

concentratiekampen, swastika

verwacht hier van mij geen enkele excuses op voorgaande post, want die is niet nodig en ik blijf bij mijn standpunt. in mijn kinderjaren hebben ze me al uitgescholden voor nazi, mof en weet ik wat nog allemaal. toen deed het pijn, nu deert het mij niet. het swastika van nazi duitsland is wel degelijk een mooie krachtige vlag.

het is nu 1 november, nog zoiets, ik heb geen dag nodig om de doden te herdenken, ik herdenk ze het hele jaar door. ook de miljoenen doden tijdens de gruwel oorlogen en concentratiekampen. 

mijn gesprek met de vrouw die Birkenau heeft overleefd duurde een hele namiddag (ik was nog schoolgaand). haar verhaal ging door merg en been, maar ik hield mij sterk, ze vertelde het zonder enige haat te hebben tegen de duitsers en zelfs tegen de nazi's. éénmaal thuis heb ik die nacht niet kunnen slapen, heb de hele nacht geweend in alle stilte want niemand mocht het zien of horen. maar ik wilde meer, ik wilde die kampen zien, ik wil het aanvoelen hoe het moet geweest zijn, nu wie heeft er hier ooit een echt concentratiekamp bezocht?

we hadden geen geld, maar ik spaarde als een bezetene, we hebben Mauthausen bezocht, het meest beruchte kamp op gebied van medische experimenten. ik heb de grond gevoeld, het prikkeldraad, de barakken, de bedden (wat ge een bed kunt noemen), de verbrandingsovens, de ruimtes waar men medische experimenten uitvoerden, het materiaal zelf, kortom alles, ik liet mijn groot inlevingsvermogen spelen: modder, dood, kou, dood, honger, dood, vernedering tot zijn uiterste, dood, pijn, pijn ,pijn, ellende, horror in levende lijve, uithongering, dood.....ik werd er kotsmisselijk van, maar ik hield mij sterk, thuis is het weer helemaal uit moeten komen (wel verborgen)  

vorig jaar (jaren later dus) hebben we Auswitch en Birkenau bezocht, ook daar heb ik mij proberen in te leven hoe gruwelijk het wel heeft moeten zijn, en dan maken we het nog niet eens effectief mee, want dat is nog veeeeeeeeel erger. dus aan de twijfelaars, ik weet verdomd goed over wat ik het heb.

jaren geleden in een amerikaanse school bij de les geschiedenis over nazi-duitsland heeft er plots een meisje een vraag gesteld waarop voor het eerst in zijn cariére de leraar geen antwoord op wist: hoe heeft men de mensen zo ver kunnen krijgen om zoiets te doen? de leraar ging op onderzoek en deed een experiment in zijn school die later volledig uit de hand is gelopen, men heeft de politie en de fbi erbij moeten gaan halen, de school was in een korte tijd een minni nazi staat geworden. door idioten (uitgestotene) de macht te geven, met krachtige duidelijke slogans en tekens, en hier komen we, met een krachtig uitstralende vlag en natuurlijk heeft men ook zondebokken nodig.

het swastika van nazi-duitsland is in mijn ogen niet enkel mooi, maar ook een vorm om alle wandaden die er gebeurd zijn onder deze vlag te herinneren.

 

14:46 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: concentratiekampen, swastika, dood |  Facebook |

Commentaren

hallo Watje dat de gruwelen die plaats vonden niet mogen vergeten worden staat vast. Ook ik zou die plaatsen nog graag bezoeken al las ik er al heel veel over. Maar ondanks dat de swatika oorspronkelijk ontworpen werd met een ander doel blijft het voor mij
toch nog het nazisme vertegenwoordigen.
En dààr sta ik absoluut niet achter. het heeft dan ook zijn karakter en het mooie ? erin verloren.
toch genegen van Angel

btw, mijn verhaal is nog niet teneinde

Gepost door: Angel | 01-11-07

Reageren op dit commentaar

het mooie is de vlag op zich, de symboliek is uiteraard hier in het westen verziekt door het nazisme, en ik sta er ook helemaal niet achter (niet achter de ideologie van het nazisme, er zijn nog meer van deze idiote ideologieën waar ik niet achter sta, maar het wil niet zeggen dat ik er over mag praten, ook al komt het bij anderen over dat ik sympathie zou hebben voor dergelijke dingen)
had wel een vermoeden van uw verhaal, ben benieuwd:-)

Gepost door: watje | 01-11-07

Reageren op dit commentaar

Het zijn die met een ziekelijke geest die men meestal benoemd tot...!
De SS-ers zijn niks anders dan moordenaars die ooit in de gevangenis hebben gezeten en toen de oorlog uitbrak, hen een taak gaven die ze met veel overgave deden...met veel bravoure zelfs.
De vlag hebben ze gebruikt om een grote indruk te maken op 'het volk' en het in feite tot de laagste vorm hebben gedegradeerd.
Daardoor komt het dat de meesten onder ons die vlag als een symbool van ellende en horror ervaren...ook ik.
Nietemin denk ik te weten op welke manier je dit teken wilt naar voren brengen watje, maar ik betwijfel of men daar respect voor kan opbrengen.

groetjes

Gepost door: maike | 01-11-07

Reageren op dit commentaar

@maike
daarom moeten we waakzaam blijven. als men heel het systeem van destijds bekijkt in zijn totale context met alle details (ook dat eigenlijk heel europa het wist maar niks deden), dan zie je hoe zo'n hele machine op gang kan gebracht worden. of men er respect op voor kan opbrengen, tja, lig ik eigenlijk niet van wakker. en of ik zelf respect zoek? nee ook niet. kan ik niks aan doen dat er velen zich alleen blind en bekrompen staren aan een vlag, het bewijst dat men zich dus duidelijk kan laten beïnvloeden door een vlag, zich kan laten mee slepen door een vlag.

Gepost door: watje | 01-11-07

Reageren op dit commentaar

ah Watteken oeps joh zwaren turf,
eigenlijk is het hier al allemaal aangehaald wat ik ook zeggen wou. En ja die vlag associeert wandaden en gruwel. Natuurlijk mag je erover spreken
en moet dat nog worden gedaan. Maar de meesten hebben hier een anthipatie voor he. Net als ik trouwens. Eigenlijk zou ik dat daar ook wel eens willen bezoeken se en de vraag die deze studente stelde is er eentje waar nooit een echt antwoord kan op komen he. Waarom waren dit zo'n beesten , dat vraag ik mij ook af.
november-zonnekes
uw reactie was kort maar krachtig
en zo zie ik het ook zenne, slu héé

Gepost door: Sunny-Kay//Diamond | 01-11-07

Reageren op dit commentaar

hallokes ja ik had je ook wel begrepen hoor Watje wat je er mee wilde tot uiting brengen op deze dag, maar dat is dan weer het voordeel als je iemand in realiteit hebt ontmoet. Maar ik vind de Finse vlag swastika met blauwe achtergrond zeker zo mooi. Blauw is dan trouwens weer van water.

groetjes en knuf

Gepost door: life angel | 02-11-07

Reageren op dit commentaar

life angel hihihi, wilt ge mij blussen? ahum, pak dan niet te veel water hé, ik hou niet van nattigheid:-)
(grapje)

Gepost door: watje | 02-11-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.