30-09-07

alcohol & borstkanker

drie drankjes per dag verhogen kans borstkanker. risiko voor vrouwen stijgt 30 procent.

ik citeer letterlijk wat er vrijdag in "het belang van limburg" stond genoteerd op de frontpagina:

vrouwen die drie keer alcoholische drankjes per dag drinken, lopen 30 procent meer kans borstkanker te krijgen. of het nu bier, wijn of sterke drank is, maakt niet uit. dat blijkt uit onderzoek dat donderdag werd voorgesteld op de bijeenkomst van de europese kanker organisatie in barcelona. het risico van de drie eenheden zou zelfs zo groot zijn als het roken van een heel pakje cigaretten per dag.

het onderzoek komt van de amerikaanse wetenschapper arthur klatsky. hij volgde gedurende zeven jaar 70000 vrouwen met de meest uiteenlopende etnische achtergrond. 3000 van hen ontwikkelden borstkanker. zij die dagelijks één of twee glaasjes tot zich namen, liepen een verhoogd risico van tien procent. drie drankjes of meer gaf aanleiding tot een dertig procent grotere gevarenzone. bovendien bleken alle soorten alcoholhoudende drank de kans op borstkanker in gelijke mate te vergroten. 

oncologen wijzen er wel op dat factoren als erfelijkheid, overgewicht en leeftijd een belangrijkere rol spelen dan alcohol. "er zijn meer studies geweest die de link tussen drinken en kankerrisico aantonen," zegt de limburgse oncoloog jaak janssens, ook aanwezig in barcelona. "uit eentje bleek dat een of twee consumpties per dag minder gevaarlijk zijn dan helemaal geen." 

 

 

13:37 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borstkanker, alcohol |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.