26-09-07

Satansbijbel

dit artikel in  het "Belang van Limburg" kon ik jullie echt niet  laten onthouden. ik heb nooit daadwerkelijk geweten dat er een bijbel bestaat van de duivel, ze is dan nog wel geschreven door een monnik. hopelijk is de tekst nog scherp genoeg.satansbijbel2-800

15:02 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) | Tags: satansbijbel |  Facebook |

Commentaren

hey watje tja de nonnen sloegen ons om de oren met hemel en hel, en de pastoor predikte hetzelfde
dat er iets moet zijn geweest kan,
al weiger ik dat te geloven.
maar het boek is een uniek stuk daar niet van
al denk ik dat die monnig ook wel een godslasteraar moet zijn geweest, het echte zullen we nooit weten he.
zonnekes en liefs

Gepost door: Sunny-Kay | 26-09-07

Reageren op dit commentaar

al eens iets over gehoord en ja je hebt steeds een tegengewicht hé net als yin yang.

tekst is duidelijk leesbaar, maar ik ga er toch niet voor naar Praag om het in het echt te bekijken hoor.

Gepost door: life angel | 26-09-07

Reageren op dit commentaar

hallokes ja al ne keer van gehoord maar diene monnik had ze niet alle vijf op een rij teveel gebeden mss.

Ga er niet voor naar Praag in ieder geval

Gepost door: life angel | 26-09-07

Reageren op dit commentaar

inhoudelijk is dat boekje flauwekul, maar omdat het zo oud is zijn er die denken... De Codex Gigas, ook wel de Bijbel van Satan of de Duivelsbijbel genoemd, is een middeleeuws manuscript dat uit omstreeks 1230 stamt. De meest recente vermelding in de codex zelf verwijst naar gebeurtenissen in het jaar 1229. Het boek dankt haar bijnamen aan een afbeelding van de Duivel die op een van de pagina's is opgenomen. De codex is geschreven in het Latijn en bevat onder andere de complete Bijbel (in een pre-vulgate versie), de Etymologiae van Isidorus van Sevilla, de Oudheid van de Joden van Flavius Josephus en alle namen van broeders uit de kloosterorde van Podlažice .

Naar verluid zou een benedictijnse monnink als boetedoening beloofd hebben in één nacht alle kennis van de mensheid op te schrijven. Toen hij zich realiseerde dat dat een onmogelijke opgave was, besloot hij een pact me de duivel te sluiten om het werk te klaren.

Zdenek Uhlir, een deskundige op het gebied van middeleeuwse manuscripten, denkt dat de codex inderdaad door een benedictijnse monnink uit een klooster in Podlažice (een stad op ongeveer 100 kilometer van Praag) geschreven is in de dertiende eeuw, maar dat het werk in werkelijkheid tien tot twaalf jaar heeft gevergd[1].

Het boek weegt 75 kilogram en is het dikste bewaardgebleven boek uit de middeleeuwen. Het boek is 92 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 22 centimeter dik. In totaal zijn 624 pagina's van de oorspronkelijke 640 pagina's goed bewaard gebleven. De pagina's zijn verdeeld over 320 vellen gemaakt van koeien- of volgens andere bronnen ezel-leer van 160 verschillende dieren. 8 van deze 320 vellen met daarop 16 pagina's tekst zijn om onduidelijke reden verwijderd. Waarschijnlijk bevatte deze ontbrekende pagina's de kloosterlijke regels van de benedictijnen.

Na te zijn geschreven heeft de codex waarschijnlijk geruime tijd in het klooster van Podlažice gelegen, totdat dat in de 15e eeuw vernietigd werd. Van 1477 tot 1593 maakte de codex onderdeel uit van de bibliotheek van het klooster in Broumov, waarna het in 1594 naar Praag verhuisd werd om een onderdeel van de verzameling van Rudolf II te worden. In 1648 werd het boek door Zweedse troepen als oorlogsbuit meegenomen uit de Burcht van Praag. Vanaf 1649 maakt het boek onderdeel uit van de Zweedse Koninklijke Bibliotheek in Stockholm.

In 2007 werd de Codex door Zweden tijdelijk uitgeleend aan Tsjechië voor een tentoonstelling in de Nationale Bibliotheek van Praag waar deze te zien is tot 6 januari 2008[1].

Gepost door: Duvel | 26-09-07

Reageren op dit commentaar

satan jonge hoezo zeg je omdat dit een oud boek is dat het nep is .
de bijbel is ook een nep boek

Gepost door: marijn | 09-04-09

Reageren op dit commentaar

@ marijn wie zegt er hier dat het nep is?

Gepost door: watje | 09-04-09

Reageren op dit commentaar

...inhoudelijk.... much a do about nothing...
Eerst de paus, de immans en de rabijnen nog wat opjutten dan boekje verbieden en geweldig verontwaardigd reageren, dan verbieden van hier tot in china, en dan boekje drukken, filmpje maken en de miljoenen rollen weer. Kassa Kassa! Kermis in de hel.

Gepost door: Lucifer | 14-04-09

Reageren op dit commentaar

hoe kom je er aan ik zoek ook nog 'n satansbijbel mag ook nieuw zijn

Gepost door: peter | 23-11-09

Reageren op dit commentaar

ik zijn er ook nog nieuwe satansbijbels tekoop

Gepost door: peter | 23-11-09

Reageren op dit commentaar

@ Peter Of er satanbijbels op zich te koop zijn weet ik niet. Bestaat er wel een strikt Satans bijbel? deze Codex Gigas wordt wel Satansbijbel genoemd, maar werd vermoedelijk geschreven door een monnik.

Gepost door: watje | 26-11-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.