09-08-07

wraak is zoet?

wraak is zoet? uiteraard is wraak zoet, het kan wel een bittere nasmaak hebben, maar aanvankelijk doet het gewoonweg goed. maar wat is wraak? als ik denk aan mijn bergwandeling in Polen, was dat ook geen vorm van wraak? en het deed echt goed, er was zelfs geen bittere nasmaak. heb ik ooit echt wraak genomen? nee, want daar was ik telkens te laf voor. maar in mijn dagdromen heb ik dikwijls zitten uit te pluizen hoe ik wraak zou nemen op al diegene die mij op een al te groot onrecht hebben aangedaan. op den duur heb ik dit afgeleerd, want eigenlijk lost het niks op, ge maakt enkel u eigen alleen zieker, ge gaat op den duur u enkel concentreren op die wraak, die woede, die frustraties en ge gaat eigenlijk alle prettige dingen in het leven vergeten. bye wraakje.

wraak is ook een vorm van een rechtzetting omdat het recht zijn werk niet heeft gedaan, of omdat het recht blind is geworden, of omdat rechters niet iedereen hetzelfde behandeld, of omdat de politie geen reet doet, dat ge verplicht zijt het recht in eigen handen te nemen. ik denk aan het proces in frankrijk: 3 dochters (nog kinderen) werden jarenlang verkracht: de verkrachter krijgt alles samen max. 3 jaar, dus na 1,5 jaar is hij vrij. de moeder schoot nog net na de uitspraak op die verkrachter (ze vertrouwde dus het gerecht op voorhand al niet), zijt er maar zeker van dat op dat moment die wraak heel zoet heeft gesmaakt. moeder krijgt 20 jaar effectief???? dat was het bittere resultaat.

mannen die een ontvoering (ook van kinderen) begaan krijgen gemiddeld een straf van max. 5 jaar, maar de ontvoerder van die "toffe jongen" kreeg 20 jaar: klasse justitie??? brengt dat ook geen wraakgevoelens met zich mee?

zo zijn er duizend gevallen op te sommen: zou je op den duur geen wraak (gerechtigheid) nemen???

binnen in mijn eigen familiekring is er een gezinsdrama in de maak, politie, pshychaters, leerkrachten, kortom iedereen weet het, maar de vrederechter is bewust stekeblind waardoor niemand kan ingrijpen, zou je niet voor minder wraak nemen???gerechtigheid, ja over dit laatste is het voor jullie een raadsel, maar meer wil ik er niet over kwijt.

niet akkoord zijn met de huidige regering kan men afstraffen door niet meer op hun te stemmen. Vlaams Belang telt ongeveer 10% echte (zullen er zelfs minder zijn), maar toch hebben ze ca 30% van de stemmen en behoren ze tot één vande grootste partijen. zijn dit allemaal proteststemmen? ja, maar is dit ook dan geen vorm van wraak die voor vele zoet smaakt op die momenten hoe men de zuur gezichten ziet van de andere partijen?

ik weet wel dat ik hier nu niet echt heb gesproken over het zoette van de wraakneming, maar in de meeste gevallen zal wraak heel zoet smaken. het is alleen dat ge dan ook de gevolgen moet dragen en die zijn uiterst bitter: want wie denkt wraak te nemen omwille gerechtigheid word eens zo zwaar gestraft als diegene die het onrecht hebben aangedaan gesteund door alle machtshebbers. gelukkig is het niet altijd zo.

niet duidelijk? shoot:-)

ik haal hier voorbeelden om een impressie te geven, ge moet proberen u in te leven in bepaalde situaties om te zien dat wraak wel degelijk zoet kan smaken (nogmaals: zelf heb ik nog nooit en zal ook nooit wraak nemen)  

 

11:57 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: wraak is zoet |  Facebook |

Commentaren

Het heeft geen zin je bezig te houden met wraak of gevoelens in die aard...loslaten...het allemaal van je afzetten en verder gaan. Zolang je wraak koestert, ben je zelf niet meer vrij, en gewoonlijk verlaag je je alleen maar tot het niveau van degene op wie je wraak wil nemen.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 09-08-07

Reageren op dit commentaar

klopt Mythoske het is ook enkel maar een momentopname, maar ik wil enkel maar aankaarten dat het op dat moment een voldoening kan geven. ik had het niet over of het goed is of slecht hé.

Gepost door: watje | 09-08-07

Reageren op dit commentaar

hey Watje zoet is zeer de vraag, of het voldoening geeft weet ik niet maar het zou opluchten. Ik kan nu de tel nemen bijv. en mijn wraakgedachte uitvoeren. iets houdt mij tegen omdat er dan toch nog enig respect overblijft ondanks alles. dit is mijn mening maar he
ik respecteer ieders gedacht. lieve zonnekes

Gepost door: Sunny-Kay | 09-08-07

Reageren op dit commentaar

begrijp veel van wat je schrijft en voelt en er zit spijtig genoeg maar een al te grote waarheid in. Maar toch is het recht in eigen handen nemen omwille van wraakgevoelens niet de juiste weg en zal ook niet de juiste voldoening geven. Je verlaagt je dan eigenlijk zelf tot hetzelfde niveau al heb je dan misschien denk je zelf een grondige reden.
Je vernietigt er ook je eigen leven door. Inderdaad is er steeds nog het probleem dat er meestal maar echt wordt ingegrepen als er echt een misdaad wordt gepleegd omdat al de rest zich steeds in de privésfeer afspeelt en men daar dan weer de vrijheid van het individu wilt laten spelen om zelf oplossingen te zoeken. Waar ligt de ethische grens dat er inderdaad moet en kan opgetreden worden en op welke manier, om probleemsituaties niet van kwaad tot erger te laten verlopen.

Gepost door: life angel | 09-08-07

Reageren op dit commentaar

verkrachting ik begrijp je woede zeker als het over verkrachtingen van kinderen gaat, maar je mag niet vergeten dat de meeste verkrachters zelf slachtoffer zijn geweest van verkrachting. Daarom is dit nog niet goed te keuren en moet er zeker een straf aan gekoppeld worden maar vooral moet er gezocht worden naar een genezingsproces en behandelingen. Kijk als je zelf nooit verkracht bent geweest kan je ook niet weten of je zelf dan ook niet in die richting zou vervallen dus hoe moeilijk het misschien ook te begrijpen is voor buitenstaanders meestal zijn daders ook slachtoffers . Niet alle verkrachte mensen worden verkrachters maar ondanks je woede moet je gerechtigheid toch in vele vormen bekijken, hoe moeilijk het soms ook kan zijn, zeker op het ogenblik van de gepleegde feiten. De daad van de moeder is zeer begrijpelijk en hier zijn dan ook weer verzachtende omstandigheden die meespelen, maar inderdaad zal er niet steeds naar onze gevoelens rechtvaardigheid zijn.

Gepost door: life angel | 09-08-07

Reageren op dit commentaar

gezinsdrama wat je eigen gezinsdrama betreft kan ik je alleen maar aanraden om eender welke bijstand te zoeken om agressie af te reageren en te zoeken naar een juiste begeleiding. Hier schrijven is één manier, echte woede afreageren leer je in bepaalde sportrichtingen zoals judo,tai chi, taikwando e.d. dus ik raad je aan je weet wel wie ook in die richting te sturen en bij te staan om de woede op een juiste manier te laten ventileren alvorens het van kwaad naar erger gaat. Veel sterkte alleszins en ik hoop dat het allemaal redelijk goed gaat aflopen.

Gepost door: life angel | 09-08-07

Reageren op dit commentaar

tja uit eigen ervaring weet ik dat rechters wel vaker verkkeerde beslissingen nemen en dat doet verdomd pijn. Bij mij gaat die pijn maar niet over, meer nog, ik wil niet dat ze over gaat. ik wil namelijk nooit vergeten hoe onrechtvaardig het er hier aan toe gaat!

Gepost door: beesken | 09-08-07

Reageren op dit commentaar

pff Ik weet het niet ik wil al zo lang wraak nemen op 1 persoon. Ik heb hem al 4 jaar niet meer gezien en nu duikt hij in eens weer op. mijn haat was juist vedwenen tot ik hem op straat weer eens tegenkwam. had ik zin om hem om te rijden. nu ben ik onlangs zijn netlog tegengekomen en heb het gevoel dat als die haat weer naar boven komt en dat ik ieder moment gelijk een bom kan ploffen pff!!

Gepost door: *** | 07-05-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.