01-08-07

burn-out

enkele jaren geleden had ik wel eens ooit gelezen over een burn-out. toen was ik nog jong en begreep eigenlijk niet wat een burn-out was of is. ik begreep de tekst wel, maar ik begreep niet dat je een burn-out kunt hebben of hoe het aanvoelt, ik kon het gewoon niet vatten. nu bekijk ik het iets anders, of het is te zeggen ik begin te snappen wat de proffesoren nu bedoelen, of het is te zeggen dat ik nu zelf kan aanvoelen wat het betekent een burn-out te hebben.

in hoe verre ik mij kan herinneren vertelde men telkens over een burn-out uit het oogpunt van een bediende, een kaderlid op welk echalon dan ook, maar ook bij arbeiders is dit het geval, daar spreekt men niet over.

het zou te maken hebben met geen carriere mogelijkheden (doorgroei), geen inspraak, een constante ééntonige werk dat je moet verrichten, kortom die dingen waarvan de geestdrift om nog te gaan werken aan het weg ebben is.

naar hetgeen ik nu weet kan ik mss oordelen over mijn eigen dat ik wel eens ne burn-out heb, tenminste dat gevoel heb ik. uiteraard spreek ik nu enkel in naam van mijzelf, het gaat om hetgeen wat ik zelf aanvoel, mee maak.

in den beginne vloog ik er in gelijk een gek, maar naarmate de jaren verstreken heb ik gemerkt dat hoe meer ik doe hoe minder goed ik word geacht. ik merk dat anderen die later dan mij begonnen zijn die dezelfde functie hebben als ik steeds opslag krijgen en zelfs de hoogste loonschaal toebedeeld kregen door geen enkele kloot te doen. ik moet mij steeds maar bewijzen om eventueel in een hogere loonschaal terecht te komen, ja ik weet wel dat ik in mijn begin kariëre een slechte naam heb geworven die ik maar niet kwijt geraak, terwijle anderen het in de schoot geworpen krijgen en hun nooit hoeven te bewijzen.

nu doe ik het anders, "is dit een burn-out?", ik pas nu de methode alla bazen. doe enkel wat ik moet doen en voor de rest kunnen ze me de boom in. ook hier heb ik leren relativeren, ja ik ben wel gene gattenlekker en zeker geen spion van de bazen, mss dat dat er ook wel wat mee te maken heeft.

 

19:27 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: burn-out |  Facebook |

Commentaren

Heykes, jouw verhaal klinkt me bekend in de oren. Bij mijn moeder is het immers net hetzelfde. Heel veel jongere collega's gaan over lijken om in de gratie van de bazen te komen, en hebben op die manier altijd de betere uren, meer parallelle uren, een hogere loonschaal, ... Ik was ook voorheen een andere mening toebedeeld, maar nu ik die verhalen zo hoor, kan ik veel begrip tonen voor mensen in zulke situaties...

Gepost door: CIA | 01-08-07

Reageren op dit commentaar

@cia het zijn niet alleen de jongere collega's hoor. zelf werk ik al iets meer dan 17 jaar in dit bedrijf, ik heb gewoon te veel mee gemaakt en vooral veel gezien. één ding heb ik zeker geleerd: vertrouw nooit collega's en zeker de bazen niet.

Gepost door: watje | 01-08-07

Reageren op dit commentaar

naar mijn mening kan burn out bij iedereen voorkomen. maakt niet uit welke job je doet.
toch wel een beetje opletten, hoor. burn out kan eindigen in depressie. en dat wens ik je niet toe.

Gepost door: beate | 02-08-07

Reageren op dit commentaar

Het zijn collega's en geen vrienden. Burn-out kan iedereen overkomen. Probeer het allemaal wat te relativeren....maar ja, dat is niet altijd makkelijk.
Til er niet te zwaar aan, het is geen depressie waard.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 02-08-07

Reageren op dit commentaar

Neem het van de lichte kant op....overal is het wat!
Een burn-out is echter niet te onderschatten.....zie dat het niet zover komt, Watje!
Je gezondheid gaat voor alles.
Groetjes

Gepost door: Ilona | 02-08-07

Reageren op dit commentaar

werkmoeheid en ontevredenheid jij weet zeer zeker niet wat een echte burn out is.
kun jij niet slapen, rollen je ogen zenuwachtig heen en weer, stamel je onsamenhangende zinnen en staat je hoofd op springen omdat je je gedachten geen seconde op non-actief kunt zetten, heb je de daver, slaag je wit uit en wordt het allemaal irreëel als mensen je iets vragen en beroep op je willen doen, dan pas kun je spreken van een burn-out om u tegen te zeggen. Wat jij hebt is werkmoeheid en ontevredenheid maar je doet er zelf niks aan. Hier in België heb je mogelijkheden genoeg om iets anders te gaan studeren, zeker als je dan nog altijd bij pa en ma woont en geen gezin hebt om voor te zorgen. Maar er zit geen pit meer in de Belgen omdat ze rot verwend zijn. Wij hebben recent een Kosovaarse in dienst die zelf initiatief heeft genomen om aangenomen te worden. Ze is hier pas ongeveer een half jaar en je zou ze moeten horen Nederlands spreken. Maar deze mensen komen van een moeilijke harde wereld en er zit nog pit in. Waar is de pit van de Belgen de Vlaamse leeuw?
Ga verdomme een assertiviteitscursus volgen en doe je mond open en zoek iets wat je graag wilt gaan doen en zet je er dan voor in.

Gepost door: life angel | 03-08-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.