22-07-07

dromen

dromen! iedereen weet dat er in hoofdzaak 4 dromen zijn: dagdromen, wensdromen en dan de twee echte dromen waarvan de één die je onthoud en de andere niet. nachtmerries horen ook bij de term dromen. maar men zal nooit over iets dromen dat men nooit heeft meegemaakt, heeft gezien of heeft "waargenomen". deze ervaringen van het "waarnemen" zal in een droom natuurlijk volledig in andere vormen, mengelingen en porporties gegoten zijn. ook bij nachtmerries is dit het geval. men zal nooit over iets dromen waarvan je het nog nooit ergens hebt gezien, waargenomen ook al is het in het onderbewuste. een voorbeeldje: iemand die van zijn leven nog nooit een platendraaier heeft gezien, "waargenomen", ook niet in het onderbewuste, zal nooit daarvan dromen.

nu vraag ik mij af wat mensen dromen die van hun geboorte reeds blind waren. een droom is toch in eerste instantie een visueel beeld. vormen dan de hersenen een bepaald visueel beeld die men als blinde heeft ervaren bij het tasten van vormen? of zijn er ook bepaalde geluiden die men in het onderbewuste gaat associëren met vormen en zich zo een beeld kunnen geven, maar hoe ziet dat beeld er dan uit?

net hetzelfde als mensen die van geboorte kleurenblind zijn, wij herkennen kleuren in onze dromen (ik toch), ik veronderstel dat het bij kleurenblinden niet het geval is vermits ze de kleur nooit hebben kunnen waarnemen.

of dromen bvb de blinden in een andere demensie waarvan zij uitblinken waarvan de visuele mensen geen flauw benul van heeft, de tast, de geur, de smaak die beter is ontwikkeld en zo van die dingen, zintuigen die bij "normale" mensen veel minder zijn ontwikkeld?

ben alleen nieuwsgierig en het fascineerd mij.

14:35 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: dromen, blinden |  Facebook |

Commentaren

dag watje dat vraag ik me ook dikwijls af of die mensen kunnen dromen en of ze iets zien,wens u een hele fijne dag,vele groetjesxxx

Gepost door: E-ZONNETJE | 22-07-07

Reageren op dit commentaar

Er zijn verschillende vormen van kleurenblindheid, slechts een heel klein percentage van de mensen die kleurenblind zijn zien geen kleuren. De andere mensen met kleurenblindheid zien wel kleuren, alleen niet zoals wij (uitleg wordt wat lang). Hoe ze hun dromen waarnemen weet ik niet, vermoedelijk op dezelfde manier als overdag zeker?

Gepost door: Nadia | 22-07-07

Reageren op dit commentaar

Sience fiction Ik denk dat men het niet noodzakelijk moet meegemaakt hebben of gezien hebben om een beeld te kunnen vormen .Science fiction is volgens mij een voorbeeld waar de verbeelding zijn werkt doet met mogelijk ongekende mogelijkheden . Zo zal een blinde kunnen dromen, enkel is het voor ons dan mss i n niets herkenbaar . Maar ze voelen wel, en vormne zich mogelijk een beeld van wat ze voelen . Doen wij ook, ook al hebben wij soms visuele voorkennis .

Maar ik denk dat aan de hand van dit, men zich wel een beeld kan vormen van wat mogelijk antwoorden kunnen zijn .

Gepost door: siberx | 22-07-07

Reageren op dit commentaar

HI! hmmz, dat is een punt ja.. ben ik ook wel benieuwd naar, hoe dromen blinde mensen.. Zij hebben het visele zicht niet, maar ze hebben wel andere zintuigen die sterk ontwikkeld zijn.. Misschien werkt dat door naar hun dromen..

Groetjes!

Gepost door: Suripatty | 22-07-07

Reageren op dit commentaar

ik zou het aan een echte blinde vragen watje .

Gepost door: Duvel | 23-07-07

Reageren op dit commentaar

dromen... Geven je dromen niet eerder je gevoelens, je indrukken van de dag niet weer? Ik denk wanneer je blind bent net zo droomt als iemand die niet blind is. Ik denk dat het psychische heel belangrijk is, wat je voelt, hoe je de dingen ervaart en niet altijd de beelden. Ik weet soms nog wat ik gedroomd heb, maar de beelden kan ik niet meer tevoorschijn halen. Heb ik beelden gezien? Dat weet ik niet? Het is iets in ons onderbewustzijn. Begrijp je me?

Gepost door: nancy | 23-07-07

Reageren op dit commentaar

Gefascineerd Ik weet het ook niet. De meeste blinden hebben nog wel gezien. Maar er zijn toch een aantal die heel hun leven blind zijn. Maar die horen verschrikkelijkgoed,alsook voelen. Ongelooflijk. Ik zal dat eens vragen hoe dat zit.

Gepost door: ambereyes | 25-07-07

Reageren op dit commentaar

zien of herkenbaar neen dromen kunnen ook zeer ittealistisch zijn met vormen en toestanden die in realiteit niet bestaan maar het heeft wel telkens te maken met iets verwerken. Iets uit het verleden of inderdaad iets dat je gezien hebt of je heeft aangegrepen.

Gepost door: life angel | 28-08-07

Reageren op dit commentaar

rabithunter to rent if you wanted a Rabit for diner just contact.

Gepost door: rabit hunter | 07-03-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.