06-07-07

verband tss alcohol en lichaamsgewicht

in tegenstelling tot wijn, heeft bierconsumptie geen merkbaar effect op de body-mass index (BMI, gewicht gedeeld door het kwadraad van de lengte) noch op de verhouding taille/heup (WHR, waist-to-hip ratio). tot deze conclusie kwamen franse onderzoekers.

de resultaten van de meeste studies over het verband tss alcoholische drank en gewicht leverden tot hiertoe geen duidelijke resultaten op. de franse onderzoekers analyseerden gegevens van 2323 volwassenen tussen 35 en 80 jaar.

globaal genomen had het verband tss alcohol enerzijds, en WHR anderzijds, een J-vorm. verbruikers met max. één standaard drank per dag vertoonden een kleinere verhouding dan wie minder of wie meer verbruikte. die J-vorm was eveneens aanwezig voor de BMI, maar uitsluitend bij mannen.

de J-curve was aanwezig bij wijndrinkers: wie dagelijks tot 8 glazen wijn dronk had een lager WHR dan wie meer wijn dronk of helemaal geen. Hier werd de J-vorm eveneens uitsluitend bij de mannen aangetroffen.

in het geval van sterke drank werd een lineair verband vastgesteld: hoe groter de hoeveelheid, hoe groter BMI en WHR.

bierverbruik daarintegen had geen merkbaar effect op WHR of BMI, en leidt dus niet tot verdikking.

het is nog niet duidelijk of het verschil tss wijn en bier te wijten is aan de drank zelve, dan wel of het iets te zien heeft met andere factoren, zoals bij voorbeeld een verschillende levensstijl van wijn- en bierdrinkers.

08:30 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: alcohol, lichaamsgewicht |  Facebook |

Commentaren

Zijn het matige gebruikers die ze onderzoeken ? Dan kan je er weinig op plakken .
D ouderdom, 35 en 80 is volgens mij een groep die al gesetteld is, en dus weinig onderhevig aan veranderingen .

Bierbuiken komen toch ergens vandaan, wijdrinkers hebben dan weer geen wijnbuikje . Maar de levensstijl maakt dat ze minder beweging hebben waarschijnlijk, en dus, overal wel aanzetten . Onderzoeken moeten toch wel met een korreltje zout genomen worden . :-)
Maar altijd wel leuk .

Gepost door: siberx | 06-07-07

Reageren op dit commentaar

Ik blijf erbij... drink met mate! Geen risico voor je gezondheid of je gewicht... en 's morgens geen kater... Niks zo erg dan 2 dagen lopen 'balen'... afzien... Ik doe er niet meer aan mee.... ben geen 20 meer hé en ne mens recupereert zo snel niet meer!
Fijne dag nog!

Gepost door: so far, so close | 06-07-07

Reageren op dit commentaar

@siberx bierbuikje komt niet van het drinken van bier, maar wel met hetgeen wat ge erbij eet: de calorieën kannonnen zoals chips, kaas, worsten etc.

Gepost door: watje | 06-07-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.