26-04-07

rumtopf 2

om te beginnen moet men best een zuivere aarden pot nemen met een deksel (licht is een vijand), onze pot is er ééntje van 3 liter. liefst ook vrij koel bewaren (keldertemperatuur).

uiteraard heeft men rum nodig: welke het best geschikt is weet ik niet. eerst wilde ik de oostenrijkse stroh-rum van 80% gebruiken, maar dat is toch wat al straf. men zegt toch een rum te gebruiken van minstens 40% (kwestie om schimmels tegen te gaan), maar die vind men niet rap hier, dus hebben we er één van 38% genomen.

nooit overrijp fruit gebruiken. we beginnen met één kilo aardbijen vanaf ze betaalbaar zijn (eind mei/juni).

alle fruit zoveel mogelijk heel laten en natuurlijk zuiver maken. de aardbijen in de pot met onder halve pond fijne suiker, rum erbij kappen tot alle aardbijen ondergedompeld zijn (als ze drijven een talloor erop leggen). deksel op de pot en in een koele berging neer zetten. men gaat mee met het sezoen en bij het volgende fruit met iets minder suiker (verhouding 2 fruit op 1 suiker) en telkens rum erbij kappen.

wat mag er in: abrikozen (in 2 snijden), perziken (in 4 stukken snijden), kersen (liefst morellen)(wij laten de pitten erin, maar is een eigen keuze), (wilde) frambozen en er kan eventueel (niet orgineel) ook ananas bij.

wanneer het laatste fruit en rum er in zit nog minstens 2 maanden laten staan.

wat mag er NIET in: appels, peren, meloenen, kiwi, banaan...

smakelijk

18:03 Gepost door watje in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) | Tags: rumtopf |  Facebook |

Commentaren

thnx voor het compliment!
En rumtopf nog nooit van gehoord! Ist lekker?;)

Nog een fijne avond!
XXx Vicky

Gepost door: vicky | 26-04-07

Reageren op dit commentaar

dat is wel wat werk.
Kunnen we er niet gewoon bij u ene komen pakken? :-p

Gepost door: Bibien | 27-04-07

Reageren op dit commentaar

Dat ga ik eens proberen....
Nog een fijne dag!

Gepost door: Mythoske | 27-04-07

Reageren op dit commentaar

@Bibien bij mij is altijd iedereen welkom, laat maar weten :-)

Gepost door: watje | 27-04-07

Reageren op dit commentaar

@Watje Ik heb geen aarden pot of koele berging, ik kom met Bibien mee (hihi)

Gepost door: Nadia | 29-04-07

Reageren op dit commentaar

@Nadia komt in orde, van zo gauw de rumtopf klaar is laat ik iets weten.

Gepost door: watje | 30-04-07

Reageren op dit commentaar

ja wel straf goedje, he!

Gepost door: beesken | 01-05-07

Reageren op dit commentaar

Was al effe geleden dat ik hier nog ne keer geweest ben. Die Rumtopf hoort er heerlijk uit, maar zoveel geduld om da klaar te maken, heb ik nie :-) Als ik je nog een extra fles rum bezorg, mag ik dan ook komen? :-)
Groetjes
PS: geniet nog van je laatste dag :-)

Gepost door: Shamrock | 01-05-07

Reageren op dit commentaar

@shamrock :-) ge moogt ook komen zonder ne extra fles mee te brengen. 3 liter is wat veel voor mij alleen :-)
@beesken: het straf goedje valt nog wel mee, tenminste in zoverre dat ik het mij nog kan herinneren:-)

Gepost door: watje | 01-05-07

Reageren op dit commentaar

Mijn schoonmoeder maakte er vroeger ook altijd. Het is eigenlijk al jaren geleden dat ik deze nog heb geproefd. Ik krijg wel het water van in de mond.
Smakelijk!

Gepost door: Nancy | 12-05-07

Reageren op dit commentaar

rumtopf Hoi, een echte aanrader is om er vlierbessen in te doen deze zijn in augustus rijp. Je hebt nog nooit zo iets lekkers geproefd!!

Gepost door: jacqueline | 22-07-07

Reageren op dit commentaar

jacqueline bedankt voor de tip, is genoteerd:-)

Gepost door: watje | 22-07-07

Reageren op dit commentaar

Rumtopf Ik maak al jaren een Rumtopf en dat van te beweren dat er geen peren of meloenen in mogen is dikke zever.Ik doe er zelfs abrikozen-krieken-kersen-wijndruiven en peren in.
Grtjs Yab

Gepost door: Yab | 18-07-08

Reageren op dit commentaar

Vandaag was ik in de slijterij en deze man vertelde dat rum 80% de vruchten verbrand en bij rum 38 % krijg je schimmel. Je moet rum 54% tot 60% gebruiken. In het verleden kocht ik dat in een fles, maar nu moest ik 2 flessen STROH rum van verschillende procenten mengen en dan had ik nog slechts 1 1/2 liter rum voor euro 31. Terwijl je als snel 2 liter of meer rum nodig hebt. Dus nu moet ik zoeken waar ik rum 54% in een fles kan kopen.

Gepost door: wilma | 29-04-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.