29-12-06

mijn levensbeschouwing

we zitten nu in de volle sfeer van kerstmis en het bijna nieuwe jaar. het is weer een tijd dat men zich gaat bezinnen over god en wat er allemaal aan gepaart gaat. al zijn er enorm veel gewoonten (geloven) eigenlijk overgedragen van Germaanse en Keltische geloofsovertuigingen naar het christendom waaronder veel items over het kerstfeest.

ok, het is een prettige bedoening en de sfeer is er wel waar ik toch wel een beetje van hou (vooral in Aachen).

 

ook ik heb mij al dikwijls laten misleiden (beinvloeden) door geruchten, emoties, onwaarheden, vertrouwen enz, en soms nog,

maar meer een meer probeer ik zaken te bekijken, te beleven, te betrachten op een andere manier, waarbij ik mij toch beter in voel.

 

ik geloof dus zoals ge al waarschijnlijk gemerkt hebt niet in een god of wat dan ook. maar ik tracht te leven volgens bepaalde normen (een streven naar) waarvan reeds meerdere jaren geleden reeds een citaat (of gezegde) werd geschreven die eigenlijk overeenkomen met mijn levensovertuiging.

 

ik zal u Poincaré citeren die ik regelmatig herlees en waarvan ik tracht deze te volgen (nastreven)in mijn werkelijke zijn.

 

het denken mag zich nooit onderwerpen,

noch aan een dogma,

noch aan een partij,

noch aan een hartstocht,

noch aan een belang,

noch aan een vooroordeel,

noch aan een om het even wat,

maar uitsluitend aan de feiten zelf,

want zich onderwerpen betekent

het einde van alle denken.

Poincaré

 

 

00:12 Gepost door watje in Liefde | Permalink | Commentaren (2) | Tags: poincare |  Facebook |

Commentaren

Grappig Een poster met bovenstaand citaat van Poincaré hangt aan de deur van mijn klaslokaal. Volledig mee eens trouwens!

Gepost door: Portishoofd | 29-12-06

Reageren op dit commentaar

Een pracht van een tekst en die vol waarheid bevat!!
Indien men geen vrij mens meer kan zijn , men niet meer kan vrij denken, betekent dit het einde van een maatschappij! Daarom is de opkomst van het fundamentalisme zo gevaarlijk, zich onderwerpen aan een dictator , aan een 'heilige' tekst, ... betekent het einde aan het kritisch zijn , aan alle denken en wat zo belangrijk is , onze vrijheid.

Gepost door: nancy | 24-03-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.